Sprzedawcy jedzenia będą musieli informować o alergenach
Przedsiębiorstwa serwujące jedzenie na terenie Leicester będą od grudnia zobowiązane dostarczyć swoim klientom szczegółowe informacje o popularnych alergenach znajdujących się w posiłkach.
13 grudnia w UK w życie wchodzi nowe prawo nazwane Food Information Regulations, które zobowiązuje przedsiębiorców sprzedających niezapakowane lub nieopisane jedzenie do poinformowania swoich klientów o znajdujących się w nim alergenach.
Zasady te będą obowiązywać wszystkich przedsiębiorców, także tych oferujących jedzenie na wynos, restauracje, hotele, bary i puby, kawiarnie oraz firmy kateringowe przygotowujące jedzenie na wesela czy do stołówek. Nowe regulacje obowiązywać będą także przy sprzedaży online i dostawie jedzenia.
Wśród 14 alergenów znajdujących się na liście tych, o których muszą zostać poinformowani klienci znajdują się: seler, gluten, skorupiaki, jajka, ryby, łubin, mleko, mięczaki, mięso, orzechy, dwutlenek siarki, soja, musztarda i ziarno sezamu.
Informacje o alergenach mają być podane konsumentów w dowolny odpowiedni sposób np. podając informację w menu, na tablicy, czy umieszczając znak informujący klientów, że taką wiedzą dysponują pracownicy sklepu. Ważne jest by informacja była łatwo dostępna, widoczna i zrozumiała dla klientów. Pracownicy informujący o alergenach powinni zostać odpowiednio przeszkoleni by udzielać poprawnych informacji.
Firmy oferujące dania na wynos będą musiały udzielać informacji o alergenach przez telefon podczas przyjmowania zamówienia, dostarczane dania również powinny zawierać informację o alergenach np. na dołączonych do opakowań naklejkach.
Na stronach internetowych oferujących jedzenie również mają znaleźć się informacje o alergenach. Firmy, które nie dostosują się do nowych regulacji mogą zostać postawione w stan oskarżenia.
Informacja i pomoc dla sprzedawców jedzenia dostępna jest w Leicester City Council’s Business Regulation Advice, w zespole Support and Training pod nr. tel.: 0116 454 3200 lub pod adresem e-mail: business-regulations@leicester.gov.uk
Informacje dostępne są także na stronie The Food Standards Agency (FSA) www.food.gov.uk/allergen-resources
Comments